O școală specială pentru copiii cu deficiențe de vedere, având clase cu predare în limba maghiară, ar putea fi înființată în viitorul apropiat, în unitatea de învățământ urmând să învețe circa 120 de copii nevăzători, selectați în funcţie de capacităţile lor şi de opţiunile părinţilor acestora.

Inițiativa aparține Asociaţiei Nevăzătorilor Maghiari din România, iar proiectul va fi finanțat cu fonduri de la Guvernul Ungariei, proprietarul urmând să fie Biserica Reformată.

Inițiatorii precizează că, potrivit statisticilor, din 193 de copii nevăzători maghiari din Covasna, Harghita şi Mureş, doar 13 studiază la Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere Cluj, cel mai apropiat de cele trei judeţe, iar obstacolele în calea şcolarizării copiilor cu deficienţe de vedere sunt ridicate mai degrabă de părinţi care se tem să nu piardă subvențiile lunare acordate de stat copiilor cu cerinţe educaţionale speciale.

Autoritățile harghitene susțin că dispun deja de fondurile necesare pentru a cumpăra sau construi clădirile şcolii speciale în Odorheiu Secuiesc, iar copiii cu deficienţe de vedere ar urma să îşi înceapă educaţia şcolară în ciclul primar împreună, într-o clasă numai pentru ei, cu un curriculum special pentru copiii nevăzători.

Pentru elevii cu dizabilitate de vedere care ajung în ciclul gimnazial, ar urma să fie înfiinţate clase speciale, integrate în învăţământul de masă, iar elevii nevăzători care au intrat la liceu, în măsura în care este posibil şi parcursul lor este unul bun, ar trebui să se integreze individual în clase de masă.

Pentru a veni în sprijinul elevilor nevăzători, s-a decis construirea sau cumpărarea unor clădiri în imediata vecinătate a Liceului Teologic Reformat „Baczkamadarasi Kis Gergely” din Odorheiu Secuiesc, cu a cărui conducere s-au purtat discuţii în vederea formalizării unei colaborării în acest sens.

În evidentele Serviciului de Orientare Şcolară şi Profesională sunt 20 de elevi în judeţul Harghita care au fost evaluaţi la solicitarea părinţilor şi unităţilor de învăţământ.

În urma evaluării Comisiei de specialitate, patru elevi frecventează şcoala specială pentru nevăzători din Cluj-Napoca, un elev urmează cursurile şcolii postliceale pentru nevăzători (Cluj), iar 15 elevi învaţă la şcolile de masă din judeţ: cinci în învăţământul primar (unul la secţia română şi patru la secţia maghiară), cinci elevi sunt în ciclul gimnazial – secţia maghiară, iar cinci urmează cursurile liceale tot la secţia maghiară.

Articolul precedentAmendă mare pentru o firmă din Cluj care a angajat moldoveni fără forme legale
Articolul următorMinoră dispărută din judeţul Harghita, găsită în câteva ore în judeţul Mureş