Marți, 26 mai 2020, a început activitatea în secția externă a Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc, amplasată în Centrul Multifuncțional al Consiliului Județean Harghita de la Șumuleu Ciuc. În această secție vor fi internate persoanele infectate cu noul coronavirus, asimptomatice, cu forme ușoare și fără factori de risc.

Conform Ordinului Ministerului Sănătății nr 753/2020, la nivelul fiecărui județ pot fi desemnate unități de izolare și tratament destinate persoanelor infectate cu SARS-CoV-2, cu forme asimptomatice, devenite asimptomatice sau cu forme ușoare și fără factori de risc.

După ce numărul cazurilor s-a înmulțit în zona Ciuc și secțiile dedicate îngrijirii bolnavilor cu Covid-19 s-au aglomerat, s-a luat decizia înființării unei astfel de secții externe a Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc. Consiliul Județean Harghita, în a cărui subordine funcționează spitalul a oferit pentru acest scop Centrul Multifuncțional din Șumuleu Ciuc.

Imagine

În această unitate externă sunt disponibile 14 de locuri. Pentru persoanele infectate se asigură asistență medicală, starea lor va fi monitorizată de către asistenți medicali și un medic specialist infecționist. Dacă apar simptome sau starea de sănătate se înrăutățește, pacientul va fi reinternat în secția dedicată pacienților cu Covid-19.

Unitatea externă a primit autorizația de funcționare sanitară din partea Direcției de Sănătate Publică Harghita

Regulile care se referă la pacienții internați în Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc se referă și la cei care sunt internați în această unitate. Alimentația va fi asigurată de la blocul alimentar al spitalului.

„Amenajarea acestei secții externe a fost importantă din două aspecte: cei fără simptome nu mai trebuie să fie internați în spital, unde pot fi și pacienți cu forme severe ale bolii, și izolarea lor reduce aglomerarea secțiilor spitalului unde sunt îngrijite pacienții bolnavi de Covid-19” – a declarat dr. Konrád Judit, managerul spitalului județean.

Președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba a subliniat că în ultimele zile s-a lucrat mult pentru ca activitatea în această unitate externă a spitalului să pornească în Centrul Multifuncțional.

„Această unitate a fost necesară pentru ca persoanele infectate dar fără simptome să nu rămână în spital pentru perioada necesară, acest mod de izolare fiind mai eficient și din punct de vedere ecologic și economic. Cei internați în această locație vor putea chiar să-și continue munca pe care ar fi prestat-o de acasă, ceea ce în spital nu ar fi posibil. Totodată este asigurat și confortul necesar” – a declarat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, cel care a pus la dispoziția spitalului imobilul.

Marți, în secțiile dedicate bolnavilor Covid-19 din cadrul Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc se aflau internați 63 de pacienți. Dintre aceștia, 55 sunt virusul SARS-CoV-2 (25 de persoane asimptomatice).

Pentru izolarea celor asimptomatici și cu forme ușoare ale bolii mai este nevoie de locuri, astfel că se lucrează în continuare la asigurarea unor noi spații pentru ei.

 

Articolul precedentGarda de Mediu Harghita, controale tematice la operatorii care introduc pe piață lemn și produse din lemn
Articolul următor100% TU DECIZI! Mihai Chirica, primarul pasionat de vile, tranzacții în numele fiului de 11 luni