Persoanele care incendiază miriștile sau alte deșeuri vegetale fără a avea aprobarea autorităților de mediu, și fără informarea serviciilor publice comunitare pentru situații de urgență riscă amenzi de la 3.000 până la 50.000 lei, anunță reprezentanții Gărzii de Mediu. 

Într-un apel postat pe pagina oficială de Facebook a instituției, autoritățile de mediu atrag atenția că numărul incendiilor cauzate de arderile nesupravegheate a crescut alarmant în ultima perioadă.

„Pe fondul creşterii alarmante a numărului de incendii cauzate de arderea nesupravegheată a miriştilor și a vegetației uscate, care au generat pagube materiale importante, Garda Naţională de Mediu face un apel către cetăţeni să nu dea foc la mirişti, la deşeuri menajere sau vegetaţie uscată, să nu aprindă materiale combustibile pe domeniul public sau pe terenurile pe care le au în proprietate şi să respecte interdicţiile privind focul deschis, mai ales în această perioadă când au loc amplificări frecvente ale vitezei vântului. De asemenea, în cazul arderilor în locuri special amenajate, îi atenţionăm pe cetăţeni să ia măsurile care se impun pentru împiedicarea propagării focului în vecinătate, prin supravegherea permanentă a arderii şi prin stingerea jarului după încheierea activităţii”, transmit reprezentanții Gărzii de Mediu.

Aceștia atrag atenția că legislaţia în domeniul protecţiei mediului interzice arderea miriştilor, a stufului, a tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase de câtre persoane fizice sau juridice, fără acceptul autorităţilor competente pentru protecţia mediului şi fără informarea, în prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă, iar cei care nu respectă prevederile legale, riscă amenzi de la 3.000 până la 6.000 lei – în cazul persoanelor fizice, şi între 25.000 şi 50.000 lei – în cazul celor juridice.

„Menționăm că arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este permisă numai în cazuri excepţionale (carantină fitosanitară, sau pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici), cu obligaţia de a solicita şi obţine accept de la Agenţia pentru Protecţia Mediului; permis de lucru cu focul de la primărie – obţinerea permisului de lucru cu focul se face după ce proprietarul terenului a primit acceptul de la Agenţia pentru Protecţia Mediului. Totodată, înainte de începerea lucrărilor de incendiere a vegetaţiei uscate, vor fi comunicate data, intervalul orar şi locul în care se intenţionează efectuarea acestor lucrări, la ISUJ şi la Comisariatul Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu, şi va fi informat Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al localităţii”, se mai arată în apelul postat pe Facebook.

Reprezentanții Gărzii de Mediu solicită sprijinul administraţiilor publice locale şi al tuturor cetăţenilor în vederea luării tuturor măsurilor care se impun pentru preîntâmpinarea producerii unor noi incendii de mirişti şi vegetaţie uscată, care pot avea efecte devastatoare asupra mediului. 

Articolul precedentTineri cercetaţi penal pentru că au încercat să păcălească o bătrână
Articolul următorCULISELE PUTERII, o nouă emisiune la Realitatea PLUS. Care sunt jocurile, tensiunile și aranjamentele din spatele scenei politice