Nom, singurul câine din România specializat în bio-detecție în mediul subacvatic, detectare de microurme de sânge și material seminal uman, s-a pensionat acum o lună. Câinele trăiește de trei ani la „colegul” lui acasă, acolo unde va rămâne până la sfârșitul vieții.

Agent șef Alin Pascu (poliția criminalistică din Cisnădie, IPJ Sibiu) și Nom formează una din cele mai cunoscute echipe om-câine din Poliția Română. Sunt unici datorită formării pe care cei doi au urmat-o în Germania atunci când câinele avea doi ani. Nom s-a făcut remarcat de-a lungul anilor datorită nasului fin și foarte bine „educat” cu care a reușit să elucideze două din cele mai mari mistere ale ultimilor ani – o crimă în Harghita și una din Bistrița Năsăud.

Alin și Nom s-au născut în aceeași zi, pe 28 iunie. „Eu am 46 de ani și câinele face în iunie 9 ani, dar de o lună de zile este pensionat. Un lucru inedit, care m-a uimit și pe mine când am aflat, este faptul că suntem născuți în aceeași zi. Așadar, curând îl sărbătorim pe Nom”, spune acesta.

„Nu cu lipsă de modestie vă spun că e câinele care a participat cam la cele mai multe misiuni complicate operativ din cadrul Poliției Române și fiecare are particularitatea ei. Noi ne-am referit la acel caz de la Harghita care a fost foarte mediatizat și unde Nom a semnalat și ulterior s-a descoperit o femeie îngropată de peste șase ani și jumătate. Cadavrul era îngropat la un metru adâncime, peste acea parte de pământ mai era și un metru de resturi menajere… acesta este să zicem așa apogeul din punctul lui de vedere. Misiuni grele au fost destul de multe oricum.”, spune Agentul șef Alin Pascu.

Cei doi formează o echipă de când Nom avea trei luni, fiind primul său câine de serviciu. Un amplu interviu despre prietenia dintre cei doi şi activitatea în poliţie a lui Nom găsiţi pe www.turnulsfatului.ro

Articolul precedentGuvernul României vrea să suplimenteze bugetul pentru vizita Papei Francisc
Articolul următorÎncepe curăţenia de primăvară la Băile Tuşnad