Un număr de 157 de elevi, însoţiţi de profesori, au luat parte la Odorheiu Secuiesc, la faza naţională a Olimpiadei de Limba şi literatura română pentru minorităţi şi diaspora, care s-a desfăşoară în premieră în Harghita, în perioada 22-24 aprilie.

Inspectorul de limba şi literatura română, Manuela Nicoleta Stîngă, a precizat că la competiţie au participat elevi din 18 judeţe şi municipiul Bucureşti, precum şi din Republica Moldova. Gazda olimpiadei a fost Colegiul Reformat „Baczkamadarasi Kis Gergely” din Odorheiu Secuiesc.

„Olimpiada se adresează elevilor care studiază în şcoli cu predare în limbile minorităţilor naţionale, este o competiţie naţională de excelenţă, cu deschidere internaţională, la care participă elevi din învăţământul de stat, particular şi confesional, atât de la şcoli cu predare în limbile minorităţilor naţionale din România, cât şi elevi din Republica Moldova”, a explicat Manuela Nicoleta Stîngă.

Concursul s-a desfăşurat pe două secţiuni, respectiv o secţiune dedicată şcolilor sau secţiilor cu predare în limba maghiară şi o alta pentru şcolile sau secţiile cu predare în limba altor minorităţi şi şcolile din diaspora.

Elevii au susţinut o probă scrisă, dar şi una orală, unde s-a dorit „cultivarea unei atitudini pozitive faţă de comunicare şi dezvoltarea interesului faţă de comunicarea interculturală”.

Organizatorii principali ai olimpiadei sunt Ministerul Educaţiei Naţionale, Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita şi Colegiul Reformat „Baczkamadarasi Kis Gergely” din Odorheiu Secuiesc, la care se adaugă numeroşi parteneri, printre care se numără autorităţi locale şi judeţene, firme locale, dar şi Guvernul României.

Secretariatul General al Guvernului a oferit pachete cu cărţi tuturor participanţilor – elevi, profesori însoţitori, profesori evaluatori, organizatori -, la care se adaugă şi alte premii oferite de partenerii competiţiei.

Articolul precedentUn şofer din Ucraina a fost prins, după ce a provocat un accident, în zona Odorhei, şi a fugit de la locul faptei
Articolul următorGabriel Oprea face apel la unitate către românii şi maghiarii din Harghita şi Covasna