Internetul reprezintă un spațiu în care comunicarea, informația și divertismentul sunt beneficii ușor de accesat, indiferent de vârsta și de cultura utilizatorului. Cu toate acestea, în lipsa unei informări corecte cu privire la riscurile la care puteți fi expuși, puteți deveni foarte uşor victime ale înfracțiunilor comise prin intermediul sistemelor informatice.

Polițiea atrage atenția cetățenilor asupra unei noi metode de înșelăciune utilizată de infractori prin intermediul sistemelor informatice. Ca un element de noutate, infractorii apelează cetățenii pe telefoanele fixe, vorbesc de obicei în limba engleză și se recomandă ca fiind din partea Microsoft America.

Astfel, aceștia susțin că în urma unor rapoarte trimise pe sistemele de operare instalate pe calculator s-a constatat prezența unor fișiere dăunătoare (în special cu referire la tranzacții neautorizate), motiv pentru care este necesară detectarea vulnerabilității și înlăturarea fișierelor suspecte.

În acest sens, infractorul o determină pe victimă să își instaleze un program ce permite accesul de la distanță a comenzilor calculatorului pentru a-i permite să remedieze presupusa problemă. În continuare, infractorul lansează ideea conform căreia daunele au fost cauzate de aplicația Internet Banking și victima permite accesul la contul acesteia online.Inițial, în contul victimei se face un virament, pentru a-i câștiga încrederea pentru ca ulterior, după ce victima se deloghează, să fie sustrase sume de bani din contul respectiv.

Pentru a preîntâmpina astfel de situații, Poliția recomandă:

  • Nu instalați programe care permit accesul la comenzile calculatorului/telefonului dvs de la distanță;

  • Nu permiteți accesul niciunei persoane la comenzile calculatorului/telefonului dvs, indiferent de pretextul invocat și de modalitatea prin care vă contactează;

  • Navigaţi în siguranţă pe internet, folosiţi antivirus, care protejează calculatorul personal şi datele împotriva problemelor cauzate de viruşi, malware, spyware ;

  • Actualizaţi periodic sistemul de operare utilizat de calculator, laptop sau smartphone prin care accesaţi internetul şi serviciul de internet banking ( prin actualizări, producătorul de sisteme de operare remediază continuu vulnerabilităţile care apar);

  • Nu instalaţi aplicaţii din surse nesigure și nu deschideți mailuri suspecte care solicită comunicarea unor date de securitate (parole, PIN-uri) pentru remedierea unor presupuse vulnerabilități apărute, care te pot expune unor riscuri cum ar fi: crearea de breşe de securitate, copierea datelor personale, căutarea informaţiilor confidenţiale (parole, numere de carduri, conturi bancare).

Articolul precedentAu început înscrierile la Cupa Călimani la Alergare Montană
Articolul următorNou mesaj Ro-Alert, în Harghita