În ultimele trei zile, pompierii militari harghiteni au acționat pentru gestionarea unui număr de 11 intervenții, la nivel judeţean. Majoritatea dintre acestea au constat în acordarea asistenței medicale de urgență (8 cazuri SMURD). În afara acestor situații, echipajele de salvatori au fost solicitate pentru stingerea a trei incendii.
Vineri, la ora 12:29, dispeceratul ISU Harghita a fost anunţat despre producerea unui incendiu la un autobuz, pe DE 578, între localităţile Racu şi Mădăraş. La faţa locului s-a deplasat un echipaj din cadrul Detaşamentului de Pompieri Miercurea Ciuc, cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă, fiind alertat şi SVSU Mădăraş. La sosirea echipajului de intervenţie, cei aproximativ 25 de pasageri reuşiseră să se autoevacueze, nefiind persoane rănite, iar incendiul fusese lichidat de către SVSU Mădăraş. Cauza probabilă a incendiului a fost un scurtcircuit electric produs de un conductor, cablu electric defect. Potrivit ISU Harghita, în urma intervenţiei au fost salvate bunuri materiale în valoare de aproximativ 40.000 lei, pierderile fiind evaluate la circa 1.000 lei.
În cursul zilei de sâmbătă, pompierii militari din cadrul Detaşamentului Odorheiu Secuiesc au fost solicitați să intervină la un incendiu produs în bucătăria unei pensiuni din satul Sub Cetate, comuna Zetea. În urma evenimentului, produs, cel mai probabil, din cauza unui aparat de gătit nesupravegheat ori supraîncălzit, a ars uleiul dintr-o friteuză aflată pe aragaz; s-au deteriorat, din cauza fumului dens degajat în urma incendiului: o hotă electrică, izolaţia cablurilor electrice, un geam şi zugrăveala pereţilor bucătăriei.
Duminică, pompierii militari din cadrul Detaşamentului Miercurea Ciuc au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă, situată pe strada Braşovului, în municipiul reşedinţă de judeţ. La fața locului, echipajul a constatat că ieşeau scântei din interiorul coşului de fum, existând pericol de propagare la întreg acoperişul casei. Incendiul a fost localizat şi lichidat în scurt timp, fiind astfel limitat pericolul extinderii acestuia. Din fericire, nu s-au înregistrat pagube materiale. Cauza probabilă a fost jarul/scânteile de la coşul de fum necurăţat de funingine.
În acest sfârşit de săptămână, echipajele S.M.U.R.D. din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita au avut opt intervenţii de acordare a asistenţei medicale de urgenţă, prim ajutor calificat şi de transport a pacienţilor la unităţile de primiri urgenţe din judeţ, astfel: S.M.U.R.D. Miercurea-Ciuc – patru intervenţii, iar S.M.U.R.D. Topliţa – două intervenţii, iar S.M.U.R.D. Odorheiu Secuiesc şi Gheorgheni – câte o intervenţie. În urma solicitărilor primite, echipajele SMURD au asistat un număr de opt persoane adulte. S-a acordat primul ajutor calificat în cazul unui accident rutier produs pe raza localităţii Ciceu, DE 578 (un pacient cu dureri toracice fiind preluat de echipajul SMURD din cadrul Detaşamentului de Pompieri Miercurea Ciuc şi transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc, pentru investigaţii medicale de specialitate); trei intervenţii au fost în cazul unor afecțiuni medicale, iar patru intervenţii au fost pentru acordarea primului ajutor în cazul unor traumatisme asistate de echipajele SMURD.
„Reamintim populației ca pe timpul manifestării fenomenelor periculoase să rămână în locuințe sau alte spații închise care le pot asigura protecția. De asemenea, recomandăm parcarea autoturismelor în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate. Pentru evitarea situațiilor extreme ce pot pune în pericol viața şi sănătatea populației, le reamintim celor care pornesc la drum în această perioadă să se informeze asupra traseelor pe care le au de parcurs și să evite drumurile greu accesibile. De asemenea, înainte de a începe deplasarea să se asigure că sistemul de încălzire al autoturismului funcţionează, iar autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă. Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore”, transmit reprezentanții ISU Harghita.