Veşmintele liturgice pe care le vor purta episcopii şi preoţii cu ocazia vizitei Papei Francisc la Şumuleu Ciuc sunt realizate într-un mic atelier de croitorie din Leliceni, o localitate în apropierea municipiului Miercurea Ciuc.

În hala de producţie, într-o atmosferă de vădită emoţie, muncitoarele sunt concentrate la coaserea stolelor (corespondentul patrafirului ortodox) pentru preoţii concelebranţi. Într-o altă încăpere, o maşinărie performantă brodează, cu fir aurit, crucea de pe stolă şi se stabilesc ultimele detalii pentru realizarea cazulei (veşmânt liturgic) pe care o vor purta cei 60 de episcopi prezenţi la slujbă, scrie Agerpres.

Părintele Ilyés Zsolt, de la parohia romano-catolică Leliceni, este sufletul întregii activităţi şi explică faptul că atât cazula episcopilor, cât şi stola preoţilor concelebranţi vor avea simboluri euharistice, dar şi imaginea statuii Fecioarei Maria de la Şumuleu Ciuc, a chipului Sfântului Părinte şi a altarului de unde se va oficia liturghia, în data de 1 iunie.

„Veşmântul liturgic, pe care îl facem pentru Sfânta Liturghie pe care o va oficia Papa, are în faţă simbolurile euharistice: ostia şi Sfântul Duh, fiindcă întotdeauna prin Sfântul Duh ostia se transformă în trupul lui Iisus, dar şi pentru că noi avem hramul mare la Rusalii, anul acesta aproape de venirea Papei şi de aceea au fost alese aceste simboluri sfinte pentru noi, aici. Pe spatele cazulei va fi Sfânta Maria, pentru că Şumuleul este un loc de pelerinaj sfânt (care o are în centru pe Fecioara Maria- nr), imaginea Papei, fiindcă Papa vine la Şumuleu şi altarul de unde Papa va celebra slujba”, a precizat părintele Ilyés Zsolt, pentru Agerpres.

Acesta a spus că imaginile de pe spatele cazulei au fost alese atât pentru a fi o amintire pentru cei care o vor purta, cât şi pentru a aminti de oamenii locului. De asemenea, şi stola preoţilor concelebranţi va avea aceleaşi simboluri, aceştia urmând să o primească în dar, la finalul liturghiei.

„Mă bucur că putem să le facem, mă bucur în primul rând că vine Papa la noi (…) Sunt foarte mulţumit şi mă bucur foarte mult că vine şi vrem să facem un gest, cât de frumos putem noi, pentru el, să organizăm o liturghie frumoasă, o întâlnire frumoasă, veşminte frumoase care, cumva, să ne amintească şi pe noi de acest eveniment unic în viaţa noastră”, a spus părintele Ilyés.

În atelierul de croitorie de la Leliceni, construit din fonduri europene şi care funcţionează de câteva luni, se realizează 60 de cazule pentru episcopi şi 400 de stole pentru preoţii concelebranţi şi se speră că în zece zile comanda va fi finalizată. Imaginile de pe veşminte sunt imprimate la o firmă de profil din Miercurea Ciuc.

Un amplu reportaj despre veşmintele preoţeşti create la leliceni puteţi vedea pe www.agerpres.ro.

Articolul precedentBorboly Csaba: „Orașele mari tind să acapareze fondurile… trebuie avută în vedere și zona rurală”
Articolul următorUn şofer din Ucraina a fost prins, după ce a provocat un accident, în zona Odorhei, şi a fugit de la locul faptei