Personalul Inspecției de Prevenire din cadrul ISU Harghita, împreună cu reprezentanții Gărzii de Mediu și polițiștii harghiteni au sancționat în cursul zilei de miercuri proprietarii terenurilor din Cioboteni și Szecseny, unde pompierii și salvatorii voluntari harghiteni au fost solicitați să intervină pentru stingerea unor incendii de vegetație uscată.

Potrivit ISU Harghita, în ultima perioadă s-a constatat o creștere a numărului de incendii de vegetație în județ, iar pentru descurajarea celor care recurg la astfel de măsuri pentru curățarea terenurilor agricole, proprietarii a două terenuri au fost sancționați cu câte 2500 lei fiecare.

„Utilizarea focului deschis pentru curățarea terenurilor în condiţii de vânt şi fără respectarea măsurilor obligatorii de protecţie favorizează propagarea incendiilor la locuințele oamenilor, proprietăți sau la fondul forestier. Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată atrage după sine aplicarea de sancțiuni contravenționale, cu amenzi cuprinse între 1.000 – 6.000 lei pentru persoane fizice, respectiv între 25.000 – 50.000 pentru persoane juridice. De asemenea, incendierile din ariile protejate constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an”, transmite ISU harghita.

Miercuri, în jurul orei 11:00, două echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Miercurea Ciuc au fost solicitate să intervină cu o autospecială de primă intervenție și comandă, și o alta de stingere, pentru lichidarea unui incendiu de vegetație uscată produs în Miercurea Ciuc, zona Szecseny. Purtătorul de cuvânt al ISU Harghita, Alina Ciobotariu, a transmis că flăcările au cuprins o suprafață de circa 4ha.

Câteva ore mai târziu, în jurul orei 15:00, un echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Miercurea Ciuc a fost solicitat să intervină cu o autospecială de stingere la un incendiu vegetație uscată izbucnit în localitatea Cioboteni care se manifesta pe o suprafață de circa 2 ha

De asemenea, pompierii civili din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Plăieșii de Jos a solicitat sprijinul forțelor ISU Harghita pentru lichidarea unui incendiu de vegetație uscată izbucnit pe un fond forestier din localitatea Cinod, comuna Ciucsângeorgiu, la care se intervenea de două zile. Potrivit ISU Harghita,  s-a solicitat și sprijinul Grupei Operative ISU Harghita, și au fost alertate SVSU Sânmartin și Ciucsângeorgiu, alături de un echipaj cu autospecială complexă de primă intervenție pentru lichidarea focarelor.

Suprafața afectată este de aproximativ 50 ha vegetație uscată și lăstăriș de foioase (aluni).

Pentru evitarea producerii acestor tipuri de evenimente, vă reamintim următoarele măsuri de prevenire:

  • Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă;
  • Realizarea arderii doar în locuri special amenajate, cu respectarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;
  • Supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului, după terminarea activităţii;
  • Utilizarea focului deschis la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie (gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc.), respectiv de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile (lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc.) este interzisă;
  • Asigurarea mijloacelor tehnice pentru stingerea de îndată a focului (rezervor cu apă, găleţi, lopată, sapă, cazma), atunci când acesta scapă de sub control;
  • Responsabilizarea adulţilor în ceea ce priveşte jocul copiilor cu focul şi accesul acestora la sursele de foc (chibrituri, brichete, lumânări, lămpi cu gaz etc).

Foto: ISU Harghita

Imagine

Articolul precedentUrmărire pe străzile din Miercurea Ciuc, terminată în arest
Articolul următorFostul ministru Alexandru Petrescu pune pe tavă o soluție de stopare a răspândirii COVID-19. Aceasta a salvat foarte mulți oameni în alte țări!