Pe 12 iulie s-au împlinit 10 ani de la operaționalizarea Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (S.M.U.R.D.) în judeţul Harghita.
12 iulie 2010 a fost un moment de răscruce instituţional, a fost data la care pompierilor militari harghiteni li se încredinţau şi misiunile de acordare a primului ajutor calificat, prin operaționalizarea a 3 ambulanţe B2, la subunitățile de intervenție din Miercurea-Ciuc, Odorheiu-Secuiesc și Toplița. Ulterior, acest serviciu a devenit funcţional la nivelul tuturor subunităţilor de pompieri din judeţ, echipaje S.M.U.R.D. fiind înfiinţate şi la Gheorgheni și Corbu. Astfel, operaționalizarea echipajelor SMURD în județul nostru a reprezentat o etapă nouă și importantă în diversificarea misiunilor încredinţate Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Oltul” al județului Harghita.
În cei zece ani de activitate, pompierii-paramedici SMURD au intrat în conștiința harghitenilor, ca simboluri ale speranţei, ale ajutorului venit rapid în cele mai grele clipe. Personalul serviciului a fost la datorie 24 de ore din 24 și a intervenit cu profesionalism și promptitudine pentru salvarea celor aproape 17.000 persoane care au avut nevoie de ajutor.
În acești primi zece ani de existență a SMURD în județul Harghita, se poate observa o creștere progresivă a numărului anual de cazuri în sprijinul semenilor. În primul an de la operaționalizare, echipajele SMURD au avut 686 intervenții, acestea urmând un trend ascendent, astfel că, doar de la începutul acestui an, au fost înregistrate 1740 intervenţii.
Salvatorii harghiteni au demonstrat, în cei 10 ani de existenţă SMURD, că au pus în slujba cetăţenilor întreaga pricepere dobândită în urma programelor de pregătire profesională, făcând mereu dovada profesionalismului, promptitudinii şi empatiei, în cele 16.151 misiuni de acordare a primului ajutor calificat, 16.616 persoane aflate în dificultate fiind asistate medical, dintre care 15.323 adulţi şi 1.293 copii.
La momentul actual, în dotarea ISU Harghita sunt 10 ambulanţe SMURD. Intervenţiile zilnice sunt asigurate de către 5 ambulanţe tip B2, încadrate cu câte un echipaj de prim ajutor calificat. În sprijinul acestora, în cazul unor misiuni complexe, pot fi alocate o autospecială de transport personal şi victime multiple, o ambulanţă tip C1 şi 3 autospeciale de descarcerare, dintre care una de descarcerare grea, dispuse în subunităţile de intervenţie ale inspectoratului. Intervenţiile la care sunt solicitate echipajele S.M.U.R.D. includ toate urgenţele ce pun viaţa persoanelor în pericol imediat, astfel: accidente rutiere, explozii, accidente de muncă sau casnice, stări de inconştienţă, stop cardio-respirator, suspiciuni de infarct, insuficienţe respiratorii acute şi, nu în ultimul rând, accidente cu victime multiple.
Activitatea echipajelor S.M.U.R.D. se desfăşoară prin colaborarea dintre Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita şi Unitatea de Primiri Urgenţe – S.M.U.R.D. din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc, sub coordonarea medicului şef U.P.U.-S.M.U.R.D., doamna dr. Kacsó Jolán şi asistentului medical coordonator din cadrul I.S.U. Harghita, plutonier major Flora Dénes. Solicitările de acordare a asistenţei medicale prespitaliceşti se primesc în sistem integrat, la dispeceratul I.S.U.– S.A.J., iar alocarea resurselor materiale şi umane pentru intervenţie este stabilită prin colaborarea dispecerilor celor două structuri.
Sub deviza „Cine salvează o viaţă, salvează o lume întreagă!”, echipajele de intervenţie SMURD au răspuns și vor răspunde cu promptitudine, de fiecare dată, nenumăratelor solicitări, venind în întâmpinarea semenilor aflaţi în nevoia de a primi primul ajutor medical calificat.
RESPECT, dragi salvatori harghiteni! La Mulți Ani!