Acţiunile de prevenire a îmbolnăvirilor cu virusul COVID-19, desfăşurate în data de 11 iulie 2020 de structurile M.A.I. şi autorităţile cu atribuţii în domeniu, pe raza judeţului Harghita.

În ultimele 24 de ore, sub autoritatea Instituţiei Prefectului, angajații Ministerului Afacerilor Interne au acționat, la nivelul județului Harghita, pentru verificarea respectării măsurilor de protecție sanitară în zonele cu un aflux mare de cetăţeni.

Echipele de control, care au acţionat îndeosebi în centre comerciale și zone adiacente, la unități de alimentație publică, zone de agrement, zone aglomerate, precum și mijloace de transport în comun, au fost formate din 128 de specialişti, din care 72 de poliţişti, 39 de jandarmi, 5 pompieri, 6 poliţişti locali, 4 reprezentanți din cadrul ANSVSA și 2 angajați ai structurilor din subordinea Ministerului Muncii.

În cadrul acțiunilor desfășurate au fost verificate 146 de locaţii, respectiv restaurante, terase, parcuri, diferite spaţii de cazare, zone de picnic şi alte zone de agrement.

De asemenea, au fost verificate 15 de mijloace de transport, iar în cazul a 20 de persoane s-a constatat nerespectarea măsurilor de izolare şi de protecţie individuală.

Ca şi în acţiunile precedente, au fost transmise sute de mesaje preventive şi avertizări, atât operatorilor economici cât şi persoanelor fizice, însă au fost aplicate şi 35 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 20 pentru nerespectarea măsurilor de protecţie individuală, 11 pentru încălcarea prevederilor legale pe linie economică, două pentru organizarea de activități în spații pentru care au fost instituite restricții şi două pentru încălcarea prevederilor Legii 61/1991, toate în context COVID-19, în cuantum total de 57.100 de lei.

Cele mai aspre sancţiuni au fost aplicate pe linie de investigare a criminalităţii economice în context COVID-19, cuantumul celor 11 sancţiuni aplicate în acest sens fiind de 44.600 de lei, domeniu în care au fost confiscate şi bunuri în valoare de aproximativ 5.000 de lei.

Acțiunile pentru protejarea sănătății întregii comunităţi vor continua și în perioada următoare, sens în care recomandăm tuturor cetăţenilor să respecte măsurile de protecţie sanitară, atât pentru propria siguranţă cât şi pentru protejarea semenilor.

De asemenea, reamintim operatorilor economici că nerespectarea măsurilor dispuse pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus, poate fi sancţionată inclusiv cu limitarea sau suspendarea pe o durată determinată a activităţii.

Mulțumim tuturor persoanelor fizice şi juridice care au respectat normele de protecție împotriva răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus, dar și tuturor cetățenilor responsabili care au înțeles importanța măsurilor de protecție sanitară.

Articolul precedentCoVid-19: 456 de cazuri noi la 8.633 de teste efectuate, dar și 13 decese! 49 de asimptomatici și 126 simptomatici, externați la cerere
Articolul următorRO-ALERT Urs într-o localitate din Harghita