Aproximativ 50 de trasee turistice au fost „date spre adopţie” de salvamontiştii harghiteni primăriilor, asociaţiilor turistice, asociaţiilor de tineret sau şcolilor, pentru ca acestea să aibă grijă de ele.

Şeful Serviciului Salvamont Salvaspeo al Consiliului Judeţean Harghita, Fekete Örs, a declarat că lungimea traseelor turistice reabilitate sau nou înfiinţate ajunge la 2.500 de kilometri şi este foarte greu pentru salvatorii montani să se îngrijească de fiecare.

Drept urmare, s-a recurs în premieră la această soluţie inedită, de a da „spre adopţie” trasee turistice, pentru ca salvamontiştii să se asigure că cineva are grijă de ele şi le parcurge periodic pentru a vedea dacă e nevoie de stâlpi sau marcaje noi.

Dacă situaţia o impune, reabilitarea se face tot în colaborare cu Salvamontul.

„Încă oamenii nu sunt familiarizaţi cu această temă, cred că le e şi teamă, dar când le arătăm şi le explicăm, totul devine mult mai uşor. Este foarte important acest ajutor, pentru că reabilitarea traseelor este o muncă continuă. De exemplu, am avut o iarnă foarte, foarte grea şi am avut foarte mulţi arbori prăbuşiţi peste traseele turistice, iar curăţarea acestor trasee necesită o muncă supraomenească. Avem circa 2.500 de kilometri de trasee turistice, salvatori montani suntem puţini şi de aceea e bine să fim ajutaţi. Mai e mult până ajungem la normalitate, dar este un pas bun”, a declarat Fekete Örs.

Acesta a spus că, după un timp, localnicii vor simţi că aceste trasee le aparţin şi vor avea mai mare grijă de ele şi este optimist că numărul traseelor luate în îngrijire de autorităţi sau asociaţii va creşte.

Şeful Serviciului Salvamont Salvaspeo al Consiliului Judeţean Harghita a precizat că ideea de a da „spre adopţie” traseele turistice a împrumutat-o din Slovacia, unde acestea sunt îngrijite de asociaţii, şcoli sau autorităţi locale.

Pe lângă munca de reabilitare sau de realizare a unor trasee turistice, slavamontiştii harghiteni derulează şi activităţi de prevenire a accidentelor montane, mii de copii participând, anual, la programe derulate de aceştia.

Cei mici sunt învăţaţi cum să se comporte în natură, ce echipamente să folosească, cum să utilizeze busola sau unele aplicaţii de pe telefonul mobil care i-ar ajuta atunci când se află într-o situaţie mai dificilă, dar sunt familiarizaţi cu marcajele turistice, dar şi cu flora şi fauna din zonele în care merg.

Fekete Örs consideră că, în urma derulării acestor programe, a scăzut şi numărul persoanelor rătăcite sau a accidentelor pe munte, întrucât copiii i-au învăţat şi pe prietenii lor dar şi pe părinţi, acolo unde a fost cazul, care este comportamentul normal în arealul montan.

Consiliul Judeţean Harghita a demarat, încă din anul 2010, programul „Turism Montan în siguranţă”, în cadrul căruia s-au reabilitat, în fiecare an, sute de kilometri de trasee turistice şi au fost amenajate altele noi. Salvamontiştii şi partenerii lor au curăţat traseele, au refăcut marcajele vechi sau au montat unele noi, au realizat harta şi fişa traseului, au montat refugii montane, scrie Agerpres.

Articolul precedentVIDEO | Ca să nu lase animalul singur afară, un bărbat din Buzău a intrat cu calul în supermarket
Articolul următorTehnica pentru partide de amor de invidiat, dezvăluită de un medic ginecolog