Întreaga zonă a Ciucului şi oraşul Miercurea Ciuc au ajuns într-un moment foarte important pentru dezvoltarea durabilă a regiunii: luni, 1 martie, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Ciuc a fost înregistrată oficial. Astfel, odată cu asocierea a 22 unităţi administrativ teritoriale, alături de Consiliul Judeţean Harghita, a fost înfiinţată cea de-a doua zonă metropolitană din Transilvania, după cea înfiinţată la Târgu Mureş. Importanţa acestui eveniment a fost subliniată printr-o conferinţă de presă.

Conferinţa de presă a avut loc într-o locaţie simbolică pentru întreaga zonă, în faţa Cetăţii Mikó. Korodi Attila, primarul municipiului Miercurea-Ciuc, a fost prezent în calitate de preşedinte al asociaţiei, Borboly Csaba, preşedintele consiliului judeţean, în calitate de vicepreşedinte, Kedves Róbert, primarul comunei Tomeşti  şi Gergely Károly primarul comunei Lunca de Jos, în calitate de membrii ai asociaţiei.

Zonele metropolitane pot fi constituite prin asociere, pe bază de parteneriat voluntar, între municipii şi localităţile urbane şi rurale aflate în zona imediată, la distanţe de până la 30 km, între care s-au dezvoltat relaţii de cooperare. Plăieşii de Jos şi Bălan au fost excluse pe acest motiv din această asociere,  dar cu excepţia acestor două localităţi, întreaga zonă a Ciucului de Sus şi de Jos, precum şi cele două aşezări din Ghimeş, aparţinând judeţului Harghita, au devenit membre ale asociaţiei.

Iniţiativa este unică în regiune pentru că începem un mod de lucru care deschide o nouă perspectivă în dezvoltarea localităţilor noastre şi  tratează depresiunea Ciuciului ca regiune de dezvoltare infrastructurală.” – a explicat Korodi Attila.  – Cu decizia noastră coincide şi hotărârea de guvern care leagă fondurile europene pentru relansarea economiei de oraşele mari şi zona acestora.

În luna septembrie, anul trecut, am exprimat necesitatea constituirii unei asociaţii privind zona metropolitană Ciuc, care acum are un temei legal. Prin intermediul asociaţiei, putem începe dezvoltarea durabilă a zonei. Cred cu tărie că putem creşte potenţialul economic al zonei Ciuc în următorii zece ani prin această asociere” – a adăugat Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita.

Primarii din Tomeşti şi Lunca de Jos au declarat: prin această asociere, comunele vor fi mai „apropiaţi” de municipiu.

Activitatea asociaţiei va deschide surse noi de fonduri europene, şi va rezulta dezvoltarea economică şi modernizarea transportului public din zona Ciuc.

Korodi Attila a mai adăugat: în perioada următoare va fi înfiinţată o echipă profesională şi se va fundamenta strategia de dezvoltare regională.

Sursa: Realitatea de Harghita

Articolul precedentCoronavirus, cifre ÎN CREŞTERE: 4.342 cazuri noi şi 101 decese | RAPORT pe judeţe
Articolul următorA început sezonul incendiilor de vegetație uscată. Sfaturile pompierilor