Un aparat de litotriţie, unic în ţară, în valoare de aproape un milion de euro, a intrat în dotarea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, cea mai mare parte a sumei fiind asigurată din bugetul de stat, iar restul banilor fiind alocaţi de către Consiliul Judeţean, potrivit Agerpres.

Şeful Secţiei de Urologie a SJU Miercurea Ciuc, dr. Claudiu Albert, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că este vorba de un vis împlinit şi şi-a exprimat convingerea că rezultatele vor fi spectaculoase, în condiţiile în care peste 80% din cazurile de litiază renală pot fi rezolvate prin metode minim invazive, scrie Agerpres.

Dacă acum câţiva ani calculii se operau într-o manieră invazivă, pot să vă spun că în ziua de astăzi, conform studiilor de specialitate, peste 80% din calculi pot fi trataţi prin manieră minim invazivă cu acest aparat, (…) cel mai performant pe care îl are în acest moment acest producător la nivel mondial. Am înţeles că aparatul este unicat în ţară, mai există alte aparate de litotriţie, dar nu la nivelul celui pe care îl avem în dotare şi sunt convins că de el vor beneficia în viitor foarte mulţi pacienţi. Şi este bine ca şi cei din zonă, din judeţele învecinate să ştie de existenţa acestui aparat„, a declarat dr. Claudiu Albert.

Acesta a punctat faptul că numărul pacienţilor cu litiază renală este foarte mare şi creşte de la an la an, iar un astfel de aparat „este un element sine qua non”, în contextul în care pacienţii au nevoie de metode de tratament minim invazive.

Managerul SJU Miercurea Ciuc, dr. Judit Konrad, a vorbit despre provocările acestei perioade de pandemie şi a subliniat că se continua demersurile de dotare a spitalului, pentru creşterea calităţii actului medical.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a subliniat faptul că obiectivul este acela ca SJU Miercurea Ciuc să devină spital clinic regional şi consideră că se fac paşi hotărâţi în această direcţie.

Aparatul de litotriţie a costat aproximativ 4.1 milioane de lei, 90% din fonduri fiind asigurate din bugetul naţional şi 10% din bugetul Consiliului Judeţean.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentRaed Arafat: „Zilele viitoare vom vedea impactul lipsei carantinei. Ar putea crește numărul de cazuri”
Articolul următor„Legile Puterii”. Nelu Tătaru: 30.000 de pacienți au renunțat la izolare. În ultimele 24 de ore, s-au externat 622 pacienți