31 de intervenții în situații de urgență au fost gestionate de pompierii militari harghiteni, în acest sfârșit de săptămână, la nivel județean. Majoritatea dintre acestea au constat în acordarea asistenței medicale de urgență ( 26 cazuri SMURD), echipajele de paramedici acționând pentru acordarea primului ajutor unui număr de 4 copii și 22 de persoane aflate în dificultate. S-a acordat primul ajutor calificat în cazul a două accidente rutiere, 11 diverse afecţiuni medicale, iar 13 intervenţii au fost în cazul unor traumatisme.

Echipajele de salvatori au acționat și pentru stingerea a trei incendii, o misiune de asanare muniție neexplodată, precum și o intervenție de deblocare/salvare persoane.

Totodată, vineri, la ora 20:32, respectiv sâmbătă, ora 23:05, au fost transmise mesaje RO-ALERT, pentru asigurarea măsurilor specifice de autoprotecție şi avertizarea populației privind prezența unor animale sălbatice (urși), în zona km 5, municipiul Gheorgheni și comuna Voșlăbeni.

În cursul zilei de sâmbătă a fost solicitată intervenţia în cazul unei persoane blocate într-un apartament, din cartierul Bucin, municipiul Gheorgheni. La faţa locului s-au deplasat două echipaje din cadrul Detaşamentului de Pompieri Gheorgheni, cu o autospecială de intervenţie şi o ambulanţă SMURD. După deblocarea uşii de intrare în apartament, echipajele de intervenţie au găsit, căzută în dormitor, o persoană de sex feminin, în vârstă de 88 de ani, conștientă, cooperantă, care acuza dureri la nivelul membrelor inferioare, aceasta fiind preluată şi transportată de echipajul SMURD la Spitalul Municipal Gheorgheni, în vederea acordării îngrijirilor medicale de specialitate.

Tot sâmbătă, pompierii militari din cadrul Detașamentului Miercurea Ciuc au fost solicitați să intervină pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs ca urmare a focului deschis în spații închise, într-o clădire dezafectată, de pe strada Leliceni, municipiul Miercurea Ciuc. Ajunse la locul solicitării, forțele de intervenție au constatat că ardeau o saltea și materiale textile, cu posibilitate de propagare la întreaga încăpere. Pompierii au lichidat rapid incendiul, fără să fie înregistrate victime.

Tot în cursul zilei de sâmbătă, echipajul pirotehnic din cadrul ISU Harghita a fost solicitat de un cetățean, care a descoperit un element de muniție, în zona localității Vlăhița, în timp ce căuta ciuperci în pădure. Pirotehniștii au identificat elementul ca fiind un proiectil exploziv perforant, calibru 100 mm, datând, cel mai probabil, din cel de-al Doilea Război Mondial și au detectat zona pe o suprafață de 50 mp, fără a mai descoperi alte elemente. Muniția a fost ridicată și transportată, în condiții de siguranță, la depozitul special amenajat, în vederea distrugerii ulterioare. Reamintim cetățenilor că, pentru prevenirea accidentelor în cazul descoperirii de muniție neexplodată, au obligația să asigure zona, fără a o atinge, deoarece aceasta prezintă încă pericol de explozie și să anunțe imediat evenimentul la numărul unic de urgență 112.

Pompierii militari din cadrul Detaşamentelor Gheorgheni și Miercurea Ciuc au acţionat, sâmbătă şi duminică, pentru stingerea a două arderi necontrolate de vegetație uscată, izbucnite în zona Csiszer, municipiul Gheorgheni, respectiv Leliceni, ce au cuprins o suprafață totală de aproximativ 1 ha de vegetaţie uscată, cioate și resturi de exploatare forestieră. În ambele cazuri, exista pericolul extinderii incendiilor, însă intervenţiile prompte ale pompierilor au limitat extinderea la vecinătăţi, pagubele fiind reduse în mod semnificativ.

 

Articolul precedent45 de persoane internate la Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc și Spitalul suport COVID-19 din Odorheiu Secuiesc
Articolul următorUn harghitean care căuta o frizerie să se tundă a răpit un minor din Sebeş. Poliția l-a legitimat dar l-a lăsat să plece cu minorul