Consiliul Judeţean Harghita a alocat suma de 4,5 milioane de lei pentru Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), după ce această instituţie a rămas fără bani pentru salariile angajaţilor şi pentru funcţionarea centrelor de copii şi bătrâni.

CJ Harghita a alocat şi în luna septembrie bani pentru funcţionarea sistemului de asistenţă social, întrucât fondurile alocate de la Guvern s-au epuizat. Directorul DGASPC Harghita, Elekes Zoltan, a declarat presei că este pentru al treilea an consecutiv când instituţia pe care o conduce se află într-o astfel de situaţie şi consideră că este vorba de o lipsă de voinţă din partea celor care trebuie să rezolve această problemă.

‘Suntem în situaţia în care ne-am aflat şi acum o lună, de a nu mai avea bani pentru plata salariilor şi a bunurilor şi serviciilor necesare copiilor şi persoanelor cu handicap asistate. Acum, Consiliul Judeţean a aprobat cheltuielile pentru încă o lună, deci pentru o lună iar putem să stăm liniştiţi, dar, desigur, mai avem nevoie de resurse pentru luna decembrie şi ar fi bine să încheiem anul fără datorii şi cu ceva stocuri, dacă se poate. (…) Este al treilea an consecutiv în care ne aflăm în această situaţie. Simt o lipsă de voinţă de a rezolva această situaţie.

Din 2015, standardele de cost nu au mai fost actualizate de către Guvern, deşi ştie toată lumea acest lucru, am primit promisiuni de foarte multe ori, tot nu se vrea acest lucru, din păcate şi cred că e o politică de a menţine alocările bugetare la un nivel mai jos’, a declarat Elekes Zoltan.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita a făcut, luni, un apel către Guvern să finanţeze funcţionarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, precizând că instituţia pe care o conduce trebuie să aloce lunar aproximativ cinci milioane de lei în acest sens, bani care erau destinaţi finanţării lucrărilor de investiţii.

‘Pentru susţinerea sistemului de asistenţă socială, unde avem grijă de copii şi adulţi cu probleme, finanţarea nu este pusă la dispoziţie din partea Guvernului şi, din păcate, banii folosiţi pentru funcţionarea Consiliul Judeţean, banii folosiţi pentru investiţii, trebuie să fie realocaţi, pentru că nu putem să lăsăm pe nimeni fără hrană, fără supraveghere. (…) În ultimii 3-4 ani cam s-a întâmplat la fel, până la urmă ni s-au dat banii, dar trebuia să facem circ, trebuia să fim auziţi, să fim gălăgioşi şi ni se dădeau banii în noiembrie-decembrie. Din păcate, cu banii primiţi înapoi în noiembrie-decembrie drumurile nu pot fi reparate, investiţiile nu pot fi făcute, mai ales în judeţul Harghita, unde iarna vine mai devreme’, a declarat, luni, Borboly Csaba. În sistemul de asistenţă socială din Harghita se află aproape 1.100 de copii şi circa 200 de persone adulte cu handicap, informează Agerpres.

Articolul precedentMamă și fiică accidentate pe trecerea de pietoni, la Gheorgheni
Articolul următorRealitatea merge mai departe. De la Realitatea TV la Realitatea Plus