La sediul Consiliului Județean Harghita a avut loc azi, 16 aprilie 2019 ședința comună a Comisiei pentru Dialog Social în cadrul căreia au fost dezbătute printre altele aspecte referitoare la vizita Suveranului Pontif de la finele lunii mai, respectiv situația cu privire piața județeană a forței de muncă.

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita a solicitat sprijinul și colaborarea instituțiilor din județ pentru identificarea acelor pârghii prin care tinerii, și numai, să aibă posibilitatea de a practica o meserie, de a-și face o carieră și a nu alege să plece în străinătate, sau dacă sunt plecați să dorească să se întoarcă pe tărâmurile natale.

„Instituția este dispusă să aloce fonduri din bugetul propriu pentru organizarea cursurilor de calificare acreditate în diferite meserii și să fie formați tineri și persoanele fără loc de muncă în acele meserii care sunt căutate pe piața forței de muncă din județ. În acest sens așteptăm propuneri, sugestii”, a afirmat Borboly Csaba care a adăugat că pe lângă persoanele care nu au loc de muncă, respectiv pe lângă tineri trebuie avute în vedere și acele persoane care doresc să se recalifice în domenii precum ar fi agricultura, turismul, activitatea sezonieră. Consiliul Județean demarează de asemenea o serie de programe prin intermediul instituțiilor subordonate și asociațiile de dezvoltare regională prin care pot fi identificate oportunitățile de angajare, ocupare a locuitorilor din județ.

Totodată, se are în vedere și lansarea unui parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Harghita prin intermediul căruia elevii, spre exemplu pe perioada vacanței de vară, să efectueze activități de zilieri în acest fel având oportunitatea de a-și pune în practică cunoștințele acumulate la orele de curs, de a învăța respectul fața de muncă și nu în ultimul rând, de a avea bani de buzunar. Președintele consiliului județean a atras atenția asupra faptului că în alte state, asociațiile de elevi și studenți au un rol important în acest sens și că acest model ar putea fi preluat și în județul Harghita.

Articolul precedentUn primar pasionat de fotografie, expune la Miercurea Ciuc
Articolul următorJandarmii harghiteni şi-au prezentat activitatea, la „Şcoala altfel”