O poartă secuiască de mari dimensiuni a fost amplasată, luni după-amiază, în preajma altarului de unde Papa Francisc va oficia liturghia de la Şumuleu Ciuc, în data de 1 iunie, iniţiativa aparţinând autorităţilor din Harghita, Covasna şi Mureş.

Poarta secuiască, cu simboluri specifice zonei Ciuc, are o înălţime de 5,3 metri, o lăţime de 8,48 metri şi pentru realizarea ei s-au folosit peste patru metri cubi de lemn de stejar. Într-un atelier din localitatea SubCetate, la poarta secuiască uriaşă au lucrat, timp de două luni, mai mulţi meşteri populari, dar şi elevi de la Şcoala Populară de Artă, scrie Agerpres.

„Am lucrat aproape opt săptămâni, mai mult de 800 de ore, mai multe persoane. (…) Pentru mine este cea mai mare lucrare pe care am realizat-o până acum. Cred că voi fi foarte emoţionat când o voi vedea ridicată şi dacă papa va trece pe sub ea”, a spus Sebestyen Ferencz, profesor în arta lemnului, la Şcoala Populară de Artă.

La rândul său, meşterul popular Andras Lajos spune că a lucrat cu mare bucurie, pentru că este ceva ce va intra în istorie şi a mărturisit că atunci când o va vedea amplasată, i se va lua o piatră de pe inimă.

„Poarta este realizată din stejar, cu motive tradiţionale din zona Ciuc. În partea de jos este copacul vieţii şi sus, în cele două capete, sunt soarele şi luna, motive tradiţionale din zonă. Am lucrat cu multă bucurie, nu e o poartă oarecare, e ceva care intră istorie. Cred că dacă Papa va trece pe sub ea, îmi vor da lacrimile”, a spus Andras Lajos.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a declarat că vizita Papei Francisc „în centrul sufletesc şi religios al Secuimii” este o onoare şi o minune şi consideră că poarta secuiască reprezintă un simbol şi o legătură a oamenilor zonei cu pământul natal.

„Este o onoare pentru noi şi chiar o minune că Suveranul Pontif va veni aici, la noi, în vizită la Şumuleu Ciuc, în Secuime şi noi credem că prezenţa Preasfinţiei Sale ne va ajuta atât pentru a întări religia, cât şi de a ne întări ca şi comunitate, având în vedere că aici, în Secuime, marea majoritate a locuitorilor sunt romani-catolici şi această vizită are o importanţă istorică. De aceea ce pregătim ca să primim suite de mii de pelerini, atât pentru această vizită, cât şi peste o săptămână, când vor fi Rusaliile (…) Încercăm să prezentăm partea aproape nevăzută a acestei regiuni, a acestui judeţ, acele valori, acele lucruri cu care ne mândrim. (…) Împreună cu celelalte judeţe am iniţiat un proiect care acum e la finalizare, înălţarea unei porţi secuieşti, care este un simbol istoric de-al nostru, care a primit în 2012, cel mai mare premiu în privinţa monumentelor, premiul Europa Nostra. Acum, prin prezenţa Preasfinţiei Sale, care se pare că va trece pe sub această poartă, credem că porţile secuieşti în continuare vor reprezenta un simbol, care ne întăreşte şi care ne oferă o viziune şi o legătură cu acest pământ natal, cu care ne mândrim”, a declarat Borboly Csaba.

Articolul precedentAlt şofer prins băut la volan, în Harghita
Articolul următorCOD GALBEN de ploi torenţiale valabil pentru judeţul Harghita