Primarul comunei Tulgheş, Marcel Vancu, îi cere ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu, într-o scrisoare deschisă, să ia măsuri concrete şi urgente, după ce atacurile urşilor s-au înmulţit iar viaţa oamenilor este pusă în pericol.

Primarul susţine că atacurile sunt zilnice iar oamenilor le e teamă să mai meargă la câmp, pentru lucrările agricole, dar le este frică şi pentru siguranţa copiilor lor.

„În ultimul timp, atacurile urşilor asupra gospodăriilor au loc zilnic, prin urmare, suntem asaltaţi cu sesizări scrise şi telefonice ale locuitorilor comunei. În condiţiile în care urşii se plimbă nestingherit, în miez de zi, prin gospodării, ne este teamă de un atac posibil şi iminent asupra vieţilor omeneşti. În sensul celor menţionate, avem înregistrate numeroase ‘strigăte de ajutor’ din partea cetăţenilor. Suntem în plin sezon al lucrărilor agricole, iar oamenilor le este teamă să se deplaseze către proprietăţile unde trebuie să desfăşoare activităţi de recoltare şi conservare a furajelor (fânului). De asemenea, le este frică pentru siguranţa copiilor lor. Ce răspuns le putem oferi când ne adresează întrebarea: „Ce este mai important, viaţa copilului meu, sau a unui animal sălbatic?”, se arată în scrisoarea deschisă a primarului din Tulgheş.

Acesta lansează „un apel disperat”, înainte ca un eveniment tragic să aibă loc şi cere luarea unor măsuri urgente şi concrete.

„Dacă pagubele materiale zilnice nu au „cântărit” suficient în ochii autorităţilor, astfel încât să fie luate măsuri de îndepărtare a speciilor de interes cinegetic, în momentul de faţă lansăm un apel disperat către dumneavoastră pentru găsirea unor soluţii, înainte ca vreun tragic eveniment să aibă loc. Doamna ministru, situaţia a devenit din ce în ce mai periculoasă şi tensionată, considerent pentru care, în finalul acestei scrisori, luând ca prioritar viaţa omului în detrimentul animalelor sălbatice, vă rugăm să întreprindeţi măsuri urgente şi concrete pentru ca viaţa locuitorilor comunei Tulgheş să intre în normalitate”, se mai precizează în scrisoarea deschisă a primarului din Tulgheş, adresată ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu, relatează Agerpres.

Articolul precedentÎncepe Raliul Harghitei
Articolul următorPrefectul Harghitei cere localităților care se învecinează cu Bacăul să le dea în judecată pentru a stabili granițele