În județul Harghita situația epidemiologică și măsurile de prevenire a răspândirii Coronavirus, COVID-19 se prezintă astfel, la data de 17 iulie 2020, ora 13.00:
– 0 persoane aflate în carantină instituționalizată,
– 1.029 de persoane ieșite din carantină de la începutul perioadei,
– 0 persoane aflate în autoizolare la domiciliu,
– 11.328 de persoane ieșite din autoizolare în întregul interval.
În județul Harghita au fost confirmate un număr de 408 cazuri de persoane infectate cu COVID-19, din care: 314 persoane s-au vindecat, 12 persoane decedate, 71 de persoane se află internate la Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc și Spitalul suport COVID-19 din Odorheiu Secuiesc, sub supraveghere medicală, iar 11 persoane au solicitat externarea, acestea urmând tratament la domiciliu.
Anchetele epidemiologice sunt în derulare și se efectuează teste la COVID-19 pentru contacții simptomatici ai persoanelor internate în spitale, respectiv fiind dispuse și măsuri suplimentare de izolare la domiciliu pentru contacți asimptomatici.
Testările se efectuează cu respectarea algoritmului de testare pentru COVID-19, stabilit de către Institutul Național de Sănătate Publică.
În ultimele 24 de ore, structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne, ale Ministerului Apărării Naționale și polițiștii locali din Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni și Toplița au acționat, în sistem integrat, pentru combaterea răspândirii noului coronavirus, dar și pentru descurajarea faptelor de natură contravențională.
Toate structurile M.A.I. şi autorităţile harghitene sunt mobilizate în această perioadă, pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul COVID-19.
La nivelul județului Harghita a fost organizată, sub autoritatea prefectului, o grupă de coordonare operativă, pentru evaluarea situației specifice, în vederea intensificării activităților de verificare și depistare a celor care nu respectă regulile de protecție sanitară, pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.
Principalul obiectiv al măsurilor luate este acela al prevenirii răspândirii noului coronavirus, însă acolo unde s-a impus, echipele de control au luat şi măsuri de sancţionare a încălcării legislaţiei în vigoare.
Principalele activităţi în au fost concentrate pe zonele aglomerate, cu risc de răspândire a virusului COVID-19.
Pe raza judeţului Harghita, se vor desfășura activități de verificare punctuale atunci când se vor primi sesizări cu privire la nerespectarea măsurilor de limitare a îmbolnăvirilor cu COVID-19, dar și acțiuni cu efective mărite în zone aglomerate, centre comerciale, piețe, târguri, precum și la ștranduri, terase și cluburi în aer liber.
Solicităm cetățenilor să respecte măsurile stabilite de autorități în perioada stării de alertă, distanța de socializare și măsurile de igienă stabilite de către specialiști!
SĂ RESPECTĂM ÎN CONTINUARE 3 MĂSURI SIMPLE, CARE NE POT PROTEJA PE NOI SAU PE CEI DIN JURUL NOSTRU:
 – să evităm locurile aglomerate,
 – să purtăm masca în spaţiile închise,
 – să ne spălăm des mâinile.

Biroul de presă Instituția Prefectului Județul Harghita

Articolul precedentUn nou record de îmbolnăviri: 799 de cazuri în ultimele 24 de ore
Articolul următorArme şi trofee de cerb şi căprior descoperite de poliţiştii harghiteni la Cozmeni