Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Izsák Balázs, a anunţat luni, la Târgu Mureş, că în ultimele trei luni au fost adunate 19.675 de semnături online de susţinere a iniţiativei cetăţeneşti europene (ICE) „Politica de coeziune pentru egalitatea regiunilor şi menţinerea culturilor regionale”, înregistrată în luna mai de Comisia Europeană, majoritatea provenind din Ungaria şi din România.

Pentru validarea iniţiativei, este nevoie de un total de 1 milion de semnături care trebuie strânse din cel puţin şapte state europene.

„Cifrele sunt clare, de aici trebuie să pornim, la patru luni de la înregistrare (la CE, n.r.) şi la trei luni de la pornirea adunării semnăturilor, suntem la 20.000 de semnături dintr-un milion. Nu avem date exacte despre semnăturile strânse pe hârtie, dar ceea ce s-a strâns în mod online, mai exact 19.675 de semnături în clipa aceasta, Cele mai multe semnături s-au strâns din Ungaria – 13.000, 5.000 din România, restul din celălalt 26 de ţări ale Uniunii Europene. Eu totuşi sunt optimist. În primul rând optimismul meu se bazează pe conţinutul iniţiativei cetăţeneşti, această ICE elaborată de Consiliul Naţional Secuiesc e bine concepută şi sunt convins că are acea forţă de convingere care, mai devreme sau mai târziu, îi va convinge, în primul rând, pe locuitorii regiunilor naţionale, dar în rest pe toţi cetăţenii europeni că este o soluţie favorabilă pentru întreaga UE, pentru toate ţările membre. Am încredere în partenerii noştri. Din România s-au angajat partidele maghiare – UDMR, Partidul Popular al Maghiarilor din Românie Partidul Civic Maghiar – şi sunt partenerii noştri în strângerea semnăturilor. Alianţa Rakoczi din Ungaria s-a angajat să strângă semnăturile din Ungaria. Partenerii din Spania – Partidul Naţional Basc, Partidul pentru Cooperare pentru Catalonia, Institutul Cultural Breton – s-au angajat la fel şi FUEN, EFA (Alianţa Liberă Europeană, n.r.) s-a angajat printr-o hotărâre adoptată cu vot unanim. Sunt convins că ne vor sprijini şi vom avea succes. În această clipă pot să spun că este sarcina noastră comună şi responsabilitatea noastră comună de a aduce la succes această iniţiativă”, a declarat Izsák Balázs, într-o conferinţă de presă.

Prin această iniţiativă cetăţenească la nivel european, susţine liderul CNS, se doreşte ca politica de coeziune a Uniunii Europene să trateze cu deosebită atenţie acele regiuni care se deosebesc prin particularităţile lor naţionale, etnice, culturale, religioase şi lingvistice de regiunile înconjurătoare, precum şi norme de protecţie a minorităţilor, astfel încât acestea să nu rămână în urma altor regiuni din punct de vedere al dezvoltării.

Izsák Balázs a arătat că deşi la nivel european Regiunea Centru a României, formată din judeţele Mureş, Harghita, Covasna, Braşov, Alba şi Sibiu – figurează ca o regiune cu un nivel de trai foarte bun, statistica ar fi înşelătoare şi nu ar releva decalajul generat de „insuccesul politicii de coeziune”, în sensul că Braşovul şi Sibiul ar fi peste medie, în timp ce decalajul faţă de Mureş, Harghita şi Covasna s-ar fi adâncit, relatează Agerpres.

Articolul precedent15 şcoli din Harghita nu au autorizaţie de funcţionare
Articolul următorProcentul de promovabilitate la Bacalaureat a crescut în Harghita cu aproape 2%