Zeci de angajaţi ai Consiliului Judeţean Harghita au venit vineri, la serviciu, îmbrăcaţi în costume tradiţionale, pentru a marca Ziua portului popular secuiesc, acţiune care se doreşte a deveni tradiţională.

Prima ediţie a acţiunii a avut loc în urmă cu trei ani, la iniţiativa conducerii Ansamblului Naţional Secuiesc, care i-a rugat pe toţi cei care doresc să se îmbrace în costumul tradiţional secuiesc sau să poarte doar o piesă a acestuia, pentru a promova portul popular.

„Am observat că porturile populare au început să fie croite de calitate tot mai proastă şi aceste porturi cândva spuneau foarte mult, vorbeau şi au început să se piardă, oamenii nu le mai foloseau. Şi acum, de undeva, oamenii aduc nişte porturi populare care ar trebui să stea în muzee. (…) Şi aceste porturi sunt fotografiate, arhivate, ştim cine le-a croit, le-a purtat, de unde provin, cum au fost făcute şi cândva vom avea posibilitatea să le recoasem„, a declarat, pentru Agerpres, András Mihály, directorul Ansamblului Naţional Secuiesc Harghita.

Acesta a punctat faptul că povestea acestor porturi populare este una de demult şi care a ajuns să fie actuală, iar costumele au început să prindă viaţă din nou.

Ideea a fost primită cu entuziasm şi bucurie de mulţi angajaţi ai Consiliului Judeţean, care au venit la lucru în costume populare vechi de peste 100 de ani sau în unele noi, cusute cu propriile mâini, scrie Agerpres.

Articolul precedentAmenzi de 160.000 de lei şi confiscări de 70.000 de lei, pentru cei care au poluat natura, în Harghita
Articolul următorZiua celor 1.000 de fete secuience, la Miercurea Ciuc