Niciun caz de turbare la animalele sălbatice şi domestice nu a mai fost confirmat în Harghita în ultimii ani, autorităţile sanitar-veterinare apreciind că acesta este rezultatul campaniilor de vaccinare a vulpilor din pădurile judeţului, derulate în ultimii ani.

Potrivit directorului Direcţiei Sanitar Veterinare Harghita, dr. Lado Zsolt, prezenţa bolii nu a mai fost semnalată la animale domestice din 2014, când o bovină a murit de rabie într-o zonă de păşunat de lângă oraşul Cristuru Secuiesc, iar la animale sălbatice din anul 2015, când virusul a fost identificat la un râs din zona Lunca.

Dr. Lado Zsolt consideră că acest lucru se datorează campaniilor de vaccinare antirabică a vulpilor derulate în ultimii ani, în contextul în care Harghita se află într-un program naţional de eradicare a bolii.

De două ori pe an, primăvara şi toamna, se distribuie atât manual, cât şi aerian momeli vaccinale, iar vânătorile de control efectuate au dovedit faptul că vulpile au consumat aceste momeli şi au căpătat imunitate.

Dr. Lado Zsolt a precizat că în această perioadă urmează să se finalizeze vânătoarea de control, pentru a se stabili dacă momelile vaccinale a fost consumat de vulpile din pădurile judeţului şi şi-au dovedit eficacitatea, după care se va derula campania de toamnă de distribuire a momelilor vaccinale.

Numărul cel mai mare de cazuri de turbare la vulpi s-a înregistrat în Harghita în urmă cu aproximativ 17 ani, în perioada 2002-2003, când au fost semnalate aproape 40 de astfel de focare, scrie Agerpres.

Articolul precedentInspectorii DSV Harghita au dat amenzi şi în luna august
Articolul următorSe lucrează la şinele de cale ferată din Harghita