Peste două milioane de lei sunt alocate proiectului care are ca obiectiv îmbunătățirea vieții cetățenilor după ieșirea la pensie, o necesitate față de care societatea trebuie să asigure condiții și garanții, astfel încât fiecare vârstnic să poată beneficia de o bătrânețe demnă, care să-i ofere un confort normal după efortul depus de-a lungul vieții.

Prin înființarea unui Centru de zi pentru persoanele vârstnice, Primăria Municipiului Odorheiu Secuiesc va reabilita, extinde și echipa clădirea existentă în municipiu, numită Casa de cultură Sâmbătești, pentru amânarea momentului în care persoana vârstnica își pierde autonomia de deplasare și devine dependentă de ajutorul fizic al altei persoane. Această clădire este utilizată în scopuri comunitare, iar prin reabilitare se va asigura un spațiu adecvat activităților persoanelor de vârsta a treia, prin dotarea clădirii conform cerințelor speciale acestei vârste.

Proiectul are o valoare totală de 2.200.428,60 lei, din care 2.107.418,77 lei fonduri nerambursabile solicitate, respectiv 98% din valoarea eligibilă a proiectului (cca: 466,532.09 Euro). Investiția vizează modernizarea clădirii, ce va avea un regim de înălțime P+M, cu o suprafață utilă totală de 455,15 mp. 

Extinderea clădirii se va realiza prin construirea unui hol la intrarea principală, amenajarea unor grupuri sanitare în interior, pentru public și personal, mansardarea clădirii, amenajarea unor spații pentru derularea unor activități de servicii sociale, individuale sau de grup și amplasarea unei centrale termice. În incinta curții trotuarele vor fi pavate cu piatra cubică, se vor amenaja spații verzi, vor fi plantați arbori și arbuști și va fi instalat mobilier urban. De asemenea, se vor achiziționa scaune, cu mese pliabile, mobilier de bucătărie, mobilier pentru sala de activități, vestiare, birouri, cabinet medical și altele pentru buna funcționare a unei astfel de instituții. 

Centrul va asigura implicarea vârstnicilor în activități cu caracter recreativ și socio-cultural, precum și prin dezvoltarea unei atitudini de întrajutorare între semeni, ce joacă un rol important în menținerea stării lor de sănătate fizică și psihică, prevenind izolarea socială.

Motivele pentru care am decis să investim în realizarea acestui proiect sunt solicitările frecvente din partea cetățenilor ce invocă singurătatea, de cele mai multe ori consecință a decesului partenerului de viață sau datorate bolii. Sentimentul marginalizării, inutilității, imposibilitatea de a-și desfășura autonom activitățile cotidiene, imposibilitatea de a accesa diverse servicii, sunt ale motive care au susținut necesitatea de a realiza acest proiect.” a declarat primarul municipiului Odorheiu Secuiesc, Árpád Gálfi.

Articolul precedentTokes Laszlo: „Proiectul autonomiei constituie prioritatea absolută a PPMT”
Articolul următorS-a ales cu dosar penal după ce a furat o bicicletă