Csaba Borboly, președintele Consiliului Județean Harghita la întâlnirea anuală a ambasadorilor din cadrul Comitetului European al Regiunilor, care a avut loc în data de 25 iunie la Bruxelles, a atras atenția în ceea ce privește inundațiile care au afectat regiunea noastră și a afirmat că este nevoie de o mai mare atenție din partea guvernului în ceea ce privește protecția împotriva dezastrelor și în județul Harghita.

Președintele consiliului județean este de părere că schimbările climatice afectează și regiunea noastră, un exemplu în acest sens fiind recentele inundații care au izolat localități și au provocat însemnate daune.

„În momentul de față, în județul Harghita unde există o populație de 86% reprezentată de minoritatea etnică maghiară, inundațiile fac ravagii, iar organele statului nu își fac treaba. În localitatea harghiteană Lunca de Jos care din punct de vedere hidrografic aparține gărzii din județul Bacău, este cunoscut faptul că de ani de zile au loc inundații, însă pentru preîntâmpinarea acestora nu se ia nicio măsură. În România există județe care sunt considerate a fi de categoria a doua, unde se iau măsuri diferite și unde nu se beneficiază de măsurile de prevenire a schimbărilor climatice”, a afirmat membrul CoR, amintind inundațiile care au avut loc în comuna Sânmartin, respectiv incidentele de la Valea Uzului.

După cum a afirmat, statul trebuie să ofere instrumente instituționale și să garanteze prin legi clare drepturile tuturor, să ofere șanse egale, fie că vorbim de asigurarea drepturilor minorităților, sau măsuri de prevenire a efectelor schimbărilor climatice într-o regiune unde sunt tipice utilizarea tradițională, extensivă a terenurilor și sărăcia energetică din mediul rural.

A fost semnat contractul pentru intervenția de urgență în vederea asigurării circulației pe drumurile județene.

Articolul precedentPrefectul Harghitei demarează procedurile de conciliere care stabilesc ganițele între Harghita și Bacău
Articolul următorPericolul de mană la cartofi foarte ridicat, din cauza vremii