OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Proiectul prevede realizarea lucrărilor de reabilitare termică la patru blocuri din Cartierul Florilor, la trei blocuri de pe strada Bucin, la două blocuri de pe str. Miron Cristea, precum și la blocul de pe str. Dr. Fejer David. Toate în municipiul Gheorgheni.

În total este vorba de 559 de familii, respectiv peste 2.000 de oameni. Creșterea performanței energetice la aceste blocuri se va asigura prin realizarea unor lucrări care vor duce la diminuarea consumurilor energetice pentru încălzirea apartamentelor, asigurarea și menținerea climatului termic interior, limitarea pierderilor de căldură către mediul exterior, precum și ameliorarea aspectului urbanistic al localității. Pe lângă termoizolarea părții opace a acestor zece blocuri se va schimba tâmplăria veche cu tâmplărie termoizolantă, performantă energetic și se vor monta panouri solare. ,Totodată se vor înlocuii becurile clasice cu becuri cu consum redus de energie.

Apelul de finanțare a proiectelor de reabilitare termică din Regiunea Centru a fost deschis în perioada mai-noiembrie 2016. În decursul timpului au fost depuse peste 10 proiecte, nu s-a reușit semnarea decât a unei cereri de finanțare. Ulterior, ca urmare a flexibilizării regulilor din cadrul Programul Operațional Regional, apelul de proiecte a fost reluat și pe acest domeniu am semnat încă două proiecte, pentru municipalitatea din Miercurea Ciuc. Iată că în județul Harghita există foarte mare interes în utilizarea resurselor nerambursabile pentru reabilitarea termică a clădirilor de locuit. Este important faptul că și proprietarii de apartamente se implică în finanțarea lucrărilor, de aceea diferența între finanțarea nerambursabilă și valoarea totală a proiectului este destul de mare. Cu toate acestea, publicul larg din aceste orașe a înțeles necesitatea reabilitărilor la acoperișuri, poduri, balcoane, pe lângă anveloparea propriu-zisă a pereților și geamurilor clădirii. Până în acest moment, valoarea totală a proiectelor contractate pe această prioritate a programului REGIO este de aproape 29 milioane lei”, a declarat domnul Simion Crețu director general ADR Centru.

Bugetul acestui proiect prevede o sumă totală de 14,601,050.85 lei, pentru realizarea tuturor lucrărilor, până în data de 30 iunie 2021. Din această sumă, 60% este alocarea financiară nerambursabilă din partea Autorității de Management a POR, respectiv 8.081.943,84 lei (circa 1.766.770 euro).

Familiile din aceste blocuri vor beneficia de rezultatele proiectului prin două elemente: îmbunătățirea condițiilor de locuit și creșterea confortului termic în locuințe, precum și prin reducerea consumului de căldură necesar, implicit prin reducerea sumelor achitate pentru energia termică. Practic, considerăm că necesarul de căldură se va reduce în medie cu circa 70% față de nivelul actual, scăzând consumul de combustibil și emisiile poluante. Astfel toată populația municipiului va beneficia de aer mai curat. În plus, un lucru important este că proiectul va determina și reducerea subvenției acordate de municipalitate pentru prețul agentului termic, sumele economisite urmând a fi folosite pentru investiții în municipiu. Pe lângă această cerere de finanțare, mai avem depus un proiect, prin care vom continua procesul de reabilitare termică, la încă 19 blocuri din orașul nostru”, a declarat domnul primar Nagy Zoltán din Gheorgheni.

Articolul precedentMinor ameninţat cu cuţitul pentru un telefon mobil şi o boxă
Articolul următorFOTO Trei anexe gospodăreşti au luat foc la Ditrău