Colectivul de specialiști din Secția Clinică de Cardiologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș reacționează la recenta propunere lansată în dezbatere publică de fostul Ministru al Sănătății, Sorina Pintea, prin care urgențele medicale din județele Harghita și Covasna ar urma să se arondeze la Brașov, în loc de Târgu Mureș.

“Ca urmare a eforturilor constant depuse pe parcursul a zeci de ani de către colectivul nostru, pe bază de voluntariat, care au dus la implementarea unei rețele regionale de infarct și stabilirea unor colaborări între centrele rețelei, am reușit reducerea mortalității prin infarct miocardic de la 27% la 3% în regiunea Centru. Numai în primele 10 luni ale anului 2019, în această clinică au fost tratate un număr de 631 infarcte miocardice. În mod caracteristic, demersul doamnei Pintea se aliniază principiului “ceea ce merge bine trebuie dezorganizat”, propunerea domniei sale fiind de natură a destructura rețeaua de infarct și a distruge astfel realizările obținute până acum în domeniul asistenței infarctului miocardic în regiunea Centru”, afirmă specialiștii Clinicii de Cardiologie din SCJU Tg.Mureș, colectiv condus de șefa clinicii, prof. univ. dr. Theodora Benedek.

Clinica de Cardiologie din SCJU Târgu Mureș a fost inițiatorul primei rețele regionale de tratament intervențional al infarctului miocardic acut, rețea care a stat la baza programului national de tratament intervențional al infarctului și care a dus la reducerea semnificativă a mortalității prin infarct miocardic în România. Clinica de Cardiologie din SCJU Tg.Mureș deservește în prezent județele Mureș, Harghita, Covasna, Sibiu și Alba, asigurând tratamentul interven’ional al infarctului miocardic acut 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, iar performanța acestei clinici se traduce prin cea mai mică mortalitate prin infarct miocardic din România, conform datelor statistice raportate de Societatea Română de Cardiologie.

Cardiologii mureșeni spoun că “prin propunerea doamnei Sorina Pintea, bolnavii cu infarct miocardic din județele Harghita și Covasna, în loc să beneficieze de tratamentul intervențional de urgență în Târgu Mureș, într-o unitate recunoscută ca fiind numărul 1 în România în tratamentul infarctului miocardic acut, ar urma să fie transportați la Brașov, într-un centru aflat în multe cazuri la o distanță mult mai mare decât centrul nostru. Această propunere este în totală contradicție cu recomandările din toate ghidurile internaționale, care impun transportul bolnavului în cel mai apropiat centru interventional. Deoarece în infarctul miocardic acut mortalitatea crește direct proporțional cu intervalul de timp scurs de la debut până la revascularizare, propunerea doamnei Sorina Pintea, de a aronda cazurile de infarct către centre situate la mai mare distanță și totodată cu mortalitate de 2,5 ori mai mare, este contrară interesului pacientului și de natură a expune pacientul la un risc vital crescut.”

“Solicităm pe această cale tuturor factorilor decizionali din județul Mureș, liderilor politici, ai administrației publice locale, precum și celor din zona academică să intervină de urgență și să oprească aceste demersuri iresponsabile.

Colectivul de specialiști din Secția Clinică de Cardiologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș va întreprinde toate demersurile administrative, legislative și de comunicare publică, pentru revenirea acestei situații la parametrii inițiali.

Vom interveni cu amendamente în dezbaterea publică a Ministerului Sănătății și ne vom adresa noului ministru al Sănătății, domnului Victor Costache, căruia îi vom solicita sprijinul pentru menținerea Târgu Mureșului ca centru regional de excelență în medicină“, spun specialiștii Colectivului  Clinicii de Cardiologie din SCJU Tg.Mureș, condus de prof. univ. dr. Theodora Benedek

Articolul precedentDoi urşi au fost văzuţi la Praid şi la Bălan
Articolul următorAzi noapte, în Deva. A încercat să iasă din parcarea unui hotel, dar a nimerit într-un gard viu