Drumul Judeţean 127A, care tranzitează Valea Ghimeşului va fi reabilitat, după ce anul trecut a fost afectat de inundaţii. Pe site-ul de informare cu privire la achizițiile publice a fost lansată licitația pentru reabilitarea daunelor provocate de inundații. Valoarea investiției, fără TVA se ridică la 20,5 milioane lei, iar termenul limită de depunere a documentației este 23 aprilie.

Valea Ghimeșului a fost afectată de inundațiile din cursul lunii august 2016. De atunci, în fiecare an Consiliul Județean prin intermediul lucrărilor de administrare de vară a drumurilor județene s-a străduit să remedieze daunele. Totodată, în cursul anului trecut au fost construite trei noi poduri pe Valea Rece. În cursul lunii octombrie 2018 au avut loc dezbateri între Consiliile Județene Harghita și Neamț în vederea asigurării circulației interjudețene, conectând pe această rută Ardealul și Moldova.

Dat fiind faptul că pentru implementarea acestei investiții este necesară o importantă sumă, porțiunea de la drumul național 12A și până la limita de județ, pe drumul județean 127A, a fost divizată în șapte loturi. În momentul de față s-au scos la licitație trei loturi care parcurg spații locuite. Lucrările cuprind amenajări împotriva inundațiilor, ziduri de susținere, respectiv construirea a trei poduri și vor fi realizate din fonduri guvernamentale puse la dispoziție pentru remedierea daunelor provocate de inundații. Pentru executarea celor trei lucrări firmele se pot prezenta separat, iar dacă există o firmă care consideră că poate efectua în întregime lucrările cuprinse în cele trei loturi, atunci este așteptată depunerea documentației necesare. Există surse de finanțare pentru aceste lucrări, urmând ca pentru celelalte loturi Consiliul Județean Harghita să acceseze fonduri.

Csaba Borbolz, președintele Consiliului Județean Harghita este de părere că lucrările trebuie continuate pas cu pas, mai ales pe porțiunile care traversează spații locuite, urmând ca mai apoi să fie reabilitat drumul în totalitate și în acest fel să fie conectate județele Harghita și Neamț, prin intermediul drumului de pe Valea Ghimeșului.

„Asigurarea condițiilor de trafic pe Valea Ghimeșului presupune o serie de lucrări complexe. Am încredere că în acest sens vom continua buna colaborare avută cu județul Neamț și pe lângă construirea drumului, vom facilita accesul turiștilor și acest drum va deveni un punct de legătură între Ardeal și Moldova. Proiectele au fost realizate cu mari greutăți, în ultimii doi ani și jumătate depunându-se eforturi serioase în acest sens. Acum, cu sprijinul populației, trebuie să găsim o firmă sau un grup de firme locale care să execute lucrările mai sus-amintite. Construirea acestui drum, a unui circuit între Valea Ghimeșului, Cheile Bicaz, Lacul Roșu, Bălan sunt o bună bază pentru strategia de turism a regiunii”, a spus Borboly Csaba.

Articolul precedentSuporter interzis la meciuri pentru că a aruncat cu monede
Articolul următorPrimăria oraşului Borsec va fi reabilitată cu fonduri europene