Tot mai multe blocuri din Ghiorgheni reabilitate termic cu bani europeni. După ce la începutul lunii s-a semnat un contract de finanţare pentru un prim lot de blocuri, la sfârşitul acestei săptămâni a venit rântul unui nou lot.astfel şi mai multe blocuri din Gheorgheni vor fi reabilitate termic cu fonduri de la uniunea europeană.

Municipalitatea din Gheorgheni a reușit să deruleze o bună comunicare cu publicul, cu locatarii a zeci de blocuri și, ca urmare, avem acum posibilitatea să finanțăm reabilitarea termică a acestor construcții, în favoarea cetățenilor. În județul Harghita există interes în utilizarea resurselor nerambursabile pentru reabilitarea termică a clădirilor rezidențiale, dar și a celor publice, pentru că este o zonă unde se înregistrează temperaturi mai scăzute decât mediile naționale, ceea ce înseamnă și consumuri mari de energie și costuri foarte ridicate. Este important faptul că și proprietarii de apartamente se implică în finanțarea lucrărilor. Publicul larg conlucrează cu edilii și fondurile europene pot fi utilizate pentru creșterea confortului termic, la blocuri sau la clădiri publice, rezultând și cheltuieli ulterioare mai mici. , a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Proiectul pentru lotul doi de blocuri din Gheorgheni prevede realizarea lucrărilor de reabilitare termică la zece blocuri, din care două în Cartierul Florilor (la numerele 43 și 44), cinci pe strada Bucin (nr. 2, 6, 10, 11 și 20), la două blocuri de pe str. Spitalului (A și IPEG), precum și la blocul 9B din Cartierul Revoluției. În total este vorba de 542 de familii, respectiv peste 2.100 cetățeni. Creșterea performanței energetice la aceste blocuri de locuințe din municipiu se va asigura prin realizarea unor lucrări care vor duce la diminuarea consumurilor energetice pentru încălzirea apartamentelor, asigurarea și menținerea climatului termic interior, limitarea pierderilor de căldură către mediul exterior, precum și ameliorarea aspectului urbanistic al localității.

Pe lângă termoizolarea părții opace a acestor zece blocuri, se va schimba tâmplăria veche cu tâmplărie termoizolantă, performantă energetic și se vor monta panouri solare.

Bugetul acestui proiect prevede o sumă totală de 13,847,868.91 lei, pentru realizarea tuturor lucrărilor, până în data de 31 august 2021. Din această sumă, 60% este alocarea financiară nerambursabilă din partea Autorității de Management a POR, respectiv 7,608,062.59 lei (circa 1,66 milioane euro).

Contractăm și acest proiect și asigurăm îmbunătățirea condițiilor de locuit, creșterea confortului termic în locuințe, precum și reducerea consumurilor, în mai mult de 1000 de gospodării. Practic, necesarul de căldură se va reduce în medie cu circa 70% față de nivelul actual, scăzând consumul de combustibil și emisiile poluante, dar și cheltuielile.”, a declarat Nagy Zoltán, primarul din Gheorgheni.

Articolul precedentFOTO+VIDEO Sport Klub Miercurea Ciuc a învins liderul la loviturile de departajare
Articolul următor„Cupa Protecției Civile” la bowling