În municipiul Gheorgheni peste 5000 de oameni vor beneficia de locuințe mai bine protejate la vicisitudinile vremii și vor plăti mult mai puțin pentru costurile curente de întreținere, ca urmare a reabilitării termice a încă unui lot de blocuri din oraș. Cel de-al treilea proiect finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020 pentru eficientizarea energetică a locuințelor din această urbe a fost semnat. 

Noul proiect include nouă clădiri și obține o alocare financiară nerambursabilă de peste 800.000 euro Valoarea totală a proiectului este de peste 6,6 milioane lei, ceea ce înseamnă că în acest municipiu se vor investi în total peste 35 milioane lei, pentru îmbunătățirea condițiilor de locuit a mai mult de 1000 de familii.

La nivel regional avem semnate 15 proiecte, a căror valoare totală este de circa 110 milioane lei, iar dintre aceste proiecte, nouă sunt din județul Harghita. Aici, în această zonă a țării, există foarte mare interes în utilizarea resurselor nerambursabile pentru reabilitarea termică a clădirilor de locuit. Este important faptul că și proprietarii de apartamente se implică în finanțarea lucrărilor, fapt care dovedește că publicul larg din orașe a înțeles necesitatea reabilitărilor la acoperișuri, poduri, balcoane, pe lângă anveloparea propriu-zisă a pereților și geamurilor clădirii.”, a declarat domnul Simion Crețu director general ADR Centru.

Proiectul prevede realizarea lucrărilor de reabilitare termică la cinci blocuri din Cartierul Revoluției, la două blocuri de locuințe de pe strada Bucin, precum și la câte un bloc de pe Bd. Lacul Roșu și Florilor. În total este vorba de 328 de familii, respectiv peste 1.300 de cetățeni.

Creșterea performanței energetice la aceste blocuri de locuințe din municipiul Gheorgheni se va asigura prin realizarea unor lucrări care vor duce la diminuarea consumurilor energetice pentru încălzirea apartamentelor, asigurarea și menținerea climatului termic interior, limitarea pierderilor de căldură către mediul exterior, precum și ameliorarea aspectului urbanistic al localității. 

În decurs de maxim doi ani, sute de familii din toate aceste blocuri vor beneficia de rezultatele proiectelor pregătite de noi. Vor vedea că li se vor îmbunătăți condițiile de locuit și le va creștere confortul termic în apartamente. Astfel, reducerea consumului de energie va duce la reducerea sumelor achitate pentru energia termică. Cele trei proiecte sunt gândite în așa fel încât necesarul de căldură să se reducă în medie cu 70% față de nivelul actual, scăzând consumul de combustibil și emisiile poluante. Astfel toată populația municipiului, adică mai mult de 20.000 oameni, vor beneficia de aer mai curat.”, a declarat primarul Nagy Zoltán din Gheorgheni.

Bugetul acestui proiect prevede o sumă totală de 6,663,118.29 lei, pentru realizarea tuturor lucrărilor, până în data de 31 iunie 2021. Din această sumă, o parte sunt cheltuieli eligibile, respectiv care pot fi decontate din resurse publice și o altă parte sunt cheltuieli neeligibile, pentru activități conexe și diferite avize. Din suma totală a cheltuielilor eligibile, 60% sunt sume nerambursabile alocate de către Autoritatea de Management a POR din fonduri europene, respectiv 3.771.504,61 lei (circa 824.480 euro), restul reprezentând contribuția locatarilor și a municipalității.

Articolul precedentTot mai mulţi şoferi beţi pe drumurile din Harghita
Articolul următorÎncepe curăţenia de primăvară în Miercurea Ciuc